Подовження терміну служби аксіально-поршневих насосів гідроприводу екскаватора шляхом оптимізації мікрорельєфу пар тертя качаючого вузла - Давиденко, Максим Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У роботі визначена машина із складу основних БДМ із найбільшою залежністю загальної надійності від надійності об’ємного гідроприводу. Обґрунтовано провідний вплив процесу зношування, на всіх стадіях існування машини, на її надійність. Вивчено вплив класу чистоти поверхонь, зокрема радіусу кривизни вершин мікронерівностей поверхонь тертя, на міцність мастильного шару ПАР. Теоретично обґрунтовано вплив параметрів мікрогеометрії поверхонь тертя на адсорбційну здатність змащувального шару, а також її вплив на знос поверхонь тертя аксіально-поршневого гідронасоса. Проведені лабораторні дослідження та обробка результатів. Розглянуті питання охорони праці та безпеки при надзвичайних ситуаціях.
Keywords: робоча рідина; поверхня трибосполучення; мікрорельєф поверхні тертя; шорсткість; адсорбція; несуча здатність масляної плівки