ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ РЕІНЖИНІРИНГУ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ - Криворучко, О. М.; Сукач, Ю. О.; Криворучко, О. Н; Сукач, Ю. О.; Kryvoruchko, О.; Sukach, Yu. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2013)
Встановлено сутність реінжинірингу процесів управління персоналом як фундаментального переосмислення і радикального перепроектування процесів планування, організації, мотивації, контролю та координації роботи персоналу для істотного покращення основних параметрів їх функціонування (тривалість, вартість, якість), з метою підвищення ефективності діяльності підприємства. Визначено склад процесів управління персоналом як об’єкта реінжинірингу. Обґрунтовано доцільність застосування реінжинірингу процесів управління персоналом на різних стадіях життєвого циклу підприємства.
ОСНОВНЫЕ ПОЛОЖЕНИЯ РЕИНЖИНИРИНГА ПРОЦЕССОВ УПРАВЛЕНИЯ ПЕРСОНАЛОМ
FUNDAMENTAL PRINCIPLES OF REINGINEERING THE PERSONNEL MANAGEMENT PROCESSES
Keywords: управління персоналом; процеси управління персоналом; реінжиніринг; управление персоналом; процессы управления персоналом; реинжиниринг; personnel management; personnel management processes; reengineering; 331.108