Фінансове забезпечення реструктуризації сільськогосподарських підприємств та тенденції його подальшого розвитку - Смоленюк, Р. П.; Smoleniuk, Ruslan (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Розкрито роль та особливості процесу фінансового забезпечення реструктуризації сільськогосподарських підприємств в умовах фінансової невизначеності. Метою дослідження є наукове обґрунтування пріоритетів фінансового забезпечення реструктуризації сільськогосподарських підприємств в умовах розбалансування національної економіки та ускладнення управління боргами для досягнення взаємопов’язаних цілей, а саме забезпечення фінансової стабільності аграрного бізнесу в Україні. У процесі дослідження використано методи: діалектичний, наукової абстракції, суб’єктивно-об’єктивний, категоріально-понятійного й порівняльного аналізу, концептуального моделювання. Показано специфічні риси фінансування в розрізі укладів господарств з високою соціальноекономічною роллю для сільських громад і великих сільськогосподарських товаровиробників. Особливу увагу приділено розкриттю специфіки оцінки ефективності фінансування сільськогосподарських підприємств у рамках здійснення інтегрованої оцінки джерел фінансування розвитку підприємств; виявлення проблемних джерела фінансування підприємств; здійснення порівняльного аналізу кількісно-якісної характеристики джерел фінансування підприємств. Висвітлено зв’язок фінансових інновацій зі світовими процесами. Концептуальне моделювання фінансового забезпечення реструктуризації підприємств треба проводить з урахуванням суб’єктно-об’єктної спрямованості сільськогосподарських укладів, реалізованих у визначених інституційних умовах та за допомогою використання фінансових технологій для підвищення ефективності державної аграрної політики. Зроблено висновки, що в перспективі створення сприятливих фінансовоекономічних, податкових та організаційних умов для діяльності та модернізації сільського господарства потребує: удосконалення системи фінансового забезпечення реструктуризації сільськогосподарських підприємств, а також формування дієвого механізму страхування аграрних ризиків за умов державної підтримки; системного розвитку спеціалізованої фінансово-кредитної інфраструктури, орієнтованої на обслуговування сільськогосподарського виробництва; розробки інфраструктурних проектів галузевого значення та проектів гарантування експорту на основі фінансової підтримки державно-приватного партнерства; розвитку біржового ринку, запровадження фінансових та інших інструментів на ринках сільськогосподарської продукції (аграрні розписки, ф’ючерсні і форвардні контракти); систематизації інституційних та економічних умов інтеграції малих форм господарювання в організований аграрний ринок.
Financial providing of restructuring the agricultural enterprises and tendencies for its further development
Keywords: фінансове забезпечення; аграрний сектор; господарство з високою соціальноекономічною роллю для сільських громад; великі сільськогосподарські товаровиробники; державне регулювання; фінансова інновація; реструктуризація; financial providing; agrarian sector; economy with a high social and economic role for rural communities; large agricultural commodity producers; government regulation; financial innovation; restructuring; 338.439.66:338.436(477)