Дослідження методів оптимального керування технічним станом акумуляторної батареї електромобіля - Лушпай, Даніїл Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності, надійності та довговічності експлуатації акумуляторної батареї електромобіля шляхом дослідження її деградаційних процесів, впливу експлуатаційних режимів і вибору оптимальних методів керування технічним станом на основі сучасних підходів. Об'єкт дослідження – процес управління технічним станом тягових акумуляторних батарей електромобілів. Предмет дослідження – методи та алгоритми оцінювання і оптимального керування технічним станом акумуляторної батареї, включаючи моніторинг стану заряду, стану технічного ресурсу, балансування осередків, теплове керування та використання розподіленої архітектури систем BMS. У дипломній роботі проаналізовано типи тягових акумуляторних батарей електромобілів, вивчено характерні механізми їх деградації та вплив експлуатаційних режимів на втрату ємності. Досліджено сучасні підходи до моніторингу технічного стану батарей, та обґрунтовано доцільність застосування розподіленої архітектури системи керування батареєю для забезпечення високої точності, безпеки й адаптивності в умовах динамічного навантаження. У результаті проведеного аналізу сформульовано технічно обґрунтовані рекомендації щодо побудови високоефективної системи керування акумуляторною батареєю, здатної адаптивно реагувати на зміну експлуатаційних умов, забезпечувати рівномірне старіння елементів та знижувати ймовірність виникнення локальних зон перегріву. Крім того, обґрунтовано доцільність інтеграції алгоритмів оцінки залишкового ресурсу батареї на основі моніторингу параметрів внутрішнього електричного опору та температурних градієнтів у її структурі.
Keywords: електромобіль; акумуляторна батарея; система керування акумулятором; деградація батареї; стан заряду; стан технічного ресурсу; розподілена система управління