Роль транспортної інфраструктури в управлінні витратами на будівництво - Юрченко, О. В.; Савченко, О. С.; Савченко, Л. Г.; Токар, І. І.; Yurchenko, O.; Savchenko, O.; Savchenko, L.; Tokar, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою статті є обґрунтування ролі транспортної інфраструктури, зокрема автотранспортних схем постачання будівельних матеріалів, у процесі формування та оптимізації кошторисної вартості будівельного проєкту. Методика дослідження. Метод аналізу та синтезу було використано для узагальнення існуючих знань щодо транспортного забезпечення будівництва, а також вивчення наукових джерел, нормативних документів, положень щодо калькулювання вартості будівельно-монтажних робіт. Для оцінки різних типів автотранспортних схем та подальшого визначення найбільш економічно ефективних маршрутів доставки матеріалів було застосовано метод порівняльного аналізу. Графічний метод є підґрунтям візуалізації схем транспортування як наочного представлення логістичних рішень і варіантів організації руху транспорту на будівельному виробництві. Результати. У статті досліджено вплив транспортної інфраструктури та схем автотранспортного забезпечення на формування вартості доставки будівельних матеріалів до об’єктів будівництва. Обґрунтовано доцільність урахування транспортних витрат не лише як елемента собівартості, а й як стратегічного компонента логістичного планування. Проведено порівняльний аналіз трьох основних схем транспортування (маятникової, кільцевої та односторонньої), визначено їх переваги, обмеження та економічну ефективність залежно від умов реалізації будівельного проєкту. Наголошено на важливості впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій (GPSмоніторинг, автоматизоване планування маршрутів) для підвищення ефективності логістичних процесів у будівництві. Результати дослідження мають прикладне значення для оптимізації витрат і раціонального використання ресурсів у будівельній галузі. Наукова новизна. Обґрунтовано доцільність розгляду транспортних витрат не лише як елементу прямих витрат, а як стратегічного логістичного інструменту, що впливає на формування кошторисної вартості будівельних об’єктів. Систематизовано і класифіковано транспортні схеми доставки будівельних матеріалів (маятникова, кільцева, одностороння) з урахуванням їх економічної ефективності, що дотепер не отримувало належної уваги в контексті вартості будівництва. Практична значущість. Практична значущість полягає у можливості використання результатів дослідження як методичної бази для проведення техніко-економічного аналізу варіантів постачання матеріалів у реальних проєктах та розробки рекомендації для оптимізації маршрутів автотранспорту, що можуть бути впроваджені в практичну діяльність проєктних організацій, логістичних служб та менеджерів будівельної галузі для раціонального використання матеріально-технічних ресурсів.
The role of transport infrastructure in construction cost management
Keywords: будівельне виробництво; транспортні витрати; транспортні схеми; будівельні матеріали; доставка; вартість будівництва; construction operations; transportation costs; transport schemes; construction materials; delivery; construction cost; 658.5.012.4; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.115