Залежність властивостей матеріалу на основі Fe-Ti-C-B від параметрів ІПС - Дерев’янко, О. В.; Присташ, М. С.; Небожак, І. А.; Derev'yanko, Oleksandr Vasylyovych; Prystash, Mykola Serhiyovych; Nebozhak, Ivan Anatoliyovych (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В умовах ІПС і в разі використання лише постійного електричного струму (спрям-лений змінний струм) як енергетичного чинника джоулевого тепла отримано металокомпозит із порошкового складу на основі Fe-Ti-C-B, де містилося 75 % Fe- 20% Ti- 5% B4C. Визначено, що тривалість ізотермічної витримки вельми впливає на таку характеристику матеріалу, як твердість. Зазначено, що існують оптимальні електротермочасові межі тривалості ІПС. Відхилення від них призводить до погіршення властивостей матеріалу. Для вибраного складу визначено оптимальний режим ІПС. Він у разі використання постійного електричного струму дозволяє застосовувати металокомпозит як інструментальний чи конструкційний матеріал.
Dependence of the properties of Fe-Ti-C-B-Based materials on SPS parameters
Keywords: іскроплазмове спікання (ІПС) (SPS technology); постійний струм; електророз-рядне диспергування; B4C; spark plasma sintering (SPS technology); direct current; electric discharge dispersion; B4C.; 621.762; 661.87; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.111.0.43