ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Голеско, І. О.; Голеско, И. О.; Golesko, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Неоднозначність термінологічного тлумачення впливає на ефективність та результативність застосування такого важливого показника фінансового стану підприємства як фінансова стійкість. Вказано, що стан понятійного забезпечення економічної сутності фінансової стійкості підприємства є підґрунтям для належного врахування впливу внутрішніх та зовнішніх факторів на фінансову стійкість та оптимізації методик її оцінки та напрямів забезпечення, а також для досягнення об’єктивного вибору аналітичних засобів оцінки та забезпечення сталого контролю фінансової стійкості підприємства. У статті розглядаються сутність поняття «фінансова стійкість» та її аналітична складова, термінологічні підходи різних авторів до визначення повноти поняття. Показано необхідність врахування комплексності та багатофакторності поняття фінансової стійкості, непри-пустимість обмеження його аналітичної сутності звуженням спектру сфер діяльності підприємства, запропоновано необхідність врахування галузевої прив’язки методик оцінки показників стану фінансової стійкості підприємства з найбільш широким використанням її аналітичної складової в умовах коливань та комплексної дії зовнішніх та внутрішніх факторів.
ЭКОНОМИЧЕСКАЯ СУЩНОСТЬ ФИНАНСОВОЙ УСТОЙЧИВОСТИ ПРЕДПРИЯТИЯ
ECONOMIC ESSENCE OF FINANCIAL STABILITY OF AN ENTERPRISE
Keywords: фінансова стійкість підприємства; аналітична цінність; економічна сутність; моніторинг; активи; пасиви; платоспроможність; финансовая устойчивость предприятия; аналитическая ценность; экономическая сущность; мониторинг; активы; пассивы; платежеспособность; financial stability of an enterprise; analythical value; economic essence; monitoring; assets; liabilities; solvency; 658.14