Застосування плазмових покриттів для відновлення колінчастих валів - Манаєва, Олександра Ігорівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження процесу нанесення плазмових покриттів для відновлення колінчастих валів. Предмет дослідження – закономірності формування структури і властивостей плазмових покриттів при нанесенні порошкових матеріалів різного хімічного складу. Мета роботи – визначити характеристики плазмового покриття для відновлення колінчастих валів, застосування якого підвищить зносостійкість цих деталей. Методи дослідження базуються на основних положеннях теорії матеріалознавства про структурний і фазовий склад матеріалів, перетворення при нагріванні та охолодженні. Оцінювання властивостей матеріалів виконували з використанням методів механічних досліджень, металографічного і структурного аналізів. В дипломній роботі був проведений аналіз порошкових матеріалів з метою одержання зносостійких покриттів. Було проведено дослідження наступних порошків: ПГ-СР3, ПН55Т45 і ПР-Н70Х17С4Р4 + 20% ПТ-Ю5Н з підшаром ПТ-Ю5Н. Для вибору зносостійкого покриття опиралися на дослідження наступних властивостей: міцність з’єднання покриття з основним матеріалом; зносостійкість покриттів; твердість покриттів; пористість. Проведені дослідження показали, що для створення зносостійкого покриття пріоритетним є ПР-Н70Х17С4Р4 + 20% ПТ-Ю5Н з підшаром.
Keywords: колінчастий вал; плазмове покриття; зносостійкість; структурний склад; фазовий склад; відпуск; зміцнення; твердість покриття; пористість; міцність з’єднання