Управління витратами як інструмент підвищення cтійкості промислових підприємств - Лазаренко, І. С.; Заречна, К. С. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Визначення рівня стійкості промислових підприємств на основі розрахунку інтегрального показника має важливе не тільки наукове, а й практичне значення, оскільки знання його рівня дає можливість керівництву підприємства приймати обґрунтовані рішення щодо управління витратами, враховуючи негативний вплив факторів зовнішнього середовища за рахунок ефективного формування та використання виробничих, організаційних та фінансових механізмів. У статті розглянуто практичне використання матриці АВС та XYZ в управлінні витратами промислового підприємства та прийнятті відповідних господарських рішень, розглянуто практичні аспекти оцінки економічної стійкості промислових підприємств, проаналізовано основні показники стійкості, запропоновано методичний підхід щодо визначення інтегрального показника рівня стійкості, що надає можливість оцінити рівень стійкості промислових підприємств та визначити організаційно - економічні чинники підвищення ефективності їх функціонування. Проведено дослідження методичних підходів у визначенні стійкості розвитку підприємства як економічної системи. Запропоновано систему показників, яка може бути використана для розрахунку інтегрального показника стійкості підприємства.
Costs management as an instrument of sustainability improvement of industrial enterprises
Keywords: АВС - аналіз; XYZ - аналіз; управління витратами; стійкість підприємства; функціональна складова стійкості; ABС - analysis; XYZ - analysis; cost management; enterprise sustainability; functional component of sustainability; 332.145