Підвищення якості обслуговування пасажирів на маршрутах № 32 та № 141 м. Дніпра в умовах синхронізації розкладу руху - Семенюта, Максим Артурович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Розроблений структурний контур функціональних зв'язків дослідження дозволив представити взаємодію елементів процесу, що впливають на параметри роботи маршрутів та їх ефективність. В якості цільової функції обрано показник, що відтворює оцінку часу очікування пересадки пасажирів в пунктах взаємодії. Під час аналізу результатів експериментів було встановлено закономірності зміни часових параметрів пересадки пасажирів між маршрутами. Скорочення часу очікування пересадки пасажирами склало 3,9 хв. на одного пасажира, що з урахуванням добового обсягу пасажирообміну дорівнює 30,16 год. за день, а за рік – 9,51 тис. год. Річний ефект, отриманий при цьому та визначений на основі вартісної оцінки часу пасажирів склав 407,61 тис. грн. Даний ефект відноситься то соціального ефекту який отримують пасажири за рахунок скорочення часу пересування. На основі пере-творення соціального ефекту в економічний результат та співставлення з понесеними витратами визначено, що чистий приведений соціальний ефект складає за 4 роки – 1,267 млн. грн, індекс прибутковості проекту складає 1,902, період окупності – 2,1 роки. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані на пасажирських автотранспортних підприємствах та органами влади під час організації транспортного обслуговування населення.
Keywords: міські перевезення пасажирів; автобус; час очікування; розклад руху; маршрут; пасажиропотік