Розробка фінансового плану венчурних стартап-проєктів з виробництва промислового виробу у системі фінансового менеджменту - Непран, А. В.; Кирчата, І. М.; Храпач, К. Г.; Nepran, A. V.; Kirchata, І. М.; Khrapach, K. H. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета – обґрунтування методологічних засад розробки фінансового плану венчурних стартап-проєктів у системі фінансового менеджменту. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування – для проведення аналізу менеджменту стартап-проєктів. Результати. В сучасних умовах венчурне фінансування стартап-проєкту передбачає обґрунтування потреби у грошових коштах, необхідних для його запуску. Специфіка стартап-проєкту з виробництва промислового виробу на ранніх стадіях фінансування передбачає особливі вимоги до складання фінансового плану. Фінансовий план стартап-проєкту за своїм складом і характеристикою основних статей суттєво відрізняється від розробки фінансового плану промислового підприємства. Встановлено, що склад витрат на ранній стадії венчурного фінансування стартап-проєкту у значній мірі визначають витрати на розробку та впровадження нового виробу. Основними складовими розділу ІІ «Витрати і виплати» є: проектування і конструювання нового виробу. Розробка технологічного процесу виготовлення нового виробу; проектування інструментальної оснастки і розробка технологічного процесу її виготовлення; випробування матеріалів, напівфабрикатів для нового виробу; виготовлення нового зразка (партії); формування об’єктів інтелектуальної власності. Практична значущість. Завдяки розробленню методичних засад фінансового плану стартап-проєктів представляється можливим точно визначити обсяги венчурного фінансування, необхідного для запуску такого стартап-проєкту.
Development of a financial plan for venture startup projects from the production of an industrial product in the system financial management
Keywords: стартап-проєкт; венчурне фінансування; затрати; собівартість; потреба у фінансових ресурсах; startup project; venture financing; costs; cost price; need for financial resources; 330.005.31; 10.30977/PPB.2226-8820.2023.31.27