Модернізація гусеничного повноповоротного екскаватора - Шолота, Андрій Русланович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – робочий процес розробки грунта гусеничним повно- поворотним екскаватором. Мета роботи – модернізація робочого обладнання зворотня лопата до гусеничного повноповоротного екскаватора. Метод дослідження – аналітично-графічний. Кваліфікаційна робота присвячено рішенню актуальної проблеми підвищення ефективності роботи гусеничного повноповоротного екскаватор з робочим обладнанням зворотня лопата. Досягнення цієї мети здійснюється за рахунок модернізації робочого обладнання зворотня лопата, розробки додаткового змінного ковша. У кваліфікаційній роботі зроблено оцінку економічної ефективності отриманих рішень, а також розглянуто питання безпечної роботи екскаватора з розробленим обладнанням. Модернізоване робоче обладнання зворотня лопата, дозволяє розробляти більш важкі ґрунти, за рахунок покращення геометрії робочого обладнання. Виконані конструктивні розробки дозволяють збільшити робочу зону екскаватора, розглянуто питання забезпечення стійкості екскаватора в процесі роботи. Внаслідок цього зростає ефективність використання екскаватора, скорочення експлуатаційних витрат та витрат на технічне обслуговування.
Keywords: гусеничний повноповоротний екскаватор; стріла; ківш; рукоять; зворотня лопата