Оцінка показників маневреності і стійкості руху автопоїзда. - Іваненков, Михайло Петрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Метою роботи є оцінка показників маневреності і стійкості руху автопоїзда з універсальним напівпричепом-контейнеровозом. Об'єктом дослідження є процес маневреністі і стійкісті руху автопоїзда з універсальним напівпричепом-контейнеровозом Предметом дослідження є вплив типу системи управління напівпричепом на показники маневреності і стійкості руху автопоїзда. Методи дослідження – теоретично-аналітичні. Дипломна робота присвячена підвищенню показників маневреності і стійкості руху а систем управління. Запропонована модель автопоїзда-контейнеровоза з універсальним напівпричепом, що складається з тривісного автомобіля-тягача з керуючим колісним модулем, тривісного, як некерованого напівпричепа, так і напівпричепа з системою керування шляхом гальмування коліс одного борту або самоустановлювального колісного модуля напівпричепа. Визначені масові та компонувальні параметри автопоїзда з універсальним напівпричепом-контейнеровозом при перевезенні контейнерів від 20 до 45 футів і на їх основі обґрунтовано тип приводу управління напівпричепом. Визначена величина гальмівного моменту на колесах одного борту напівпричепа. Показано, що найменша гальмівна сила потрібна на колесах задньої осі, дещо більша – на колесах передньої осі і значно більша – на колесах середньої осі.
Keywords: АВТОПОЇЗД-КОНТЕЙНЕРОВОЗ; МАНЕВРЕНІСТЬ І СТІЙКІСТЬ РУХУ; МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ; НАПІВПРИЧЕП; КОЛІСНИЙ МОДУЛЬ; ПОВОРОТКІСТЬ; ПРИВІД КЕРУВАННЯ.