Підвищення конкурентоспроможності підприємства на ринку вантажних автомобільних перевезень - Абуталімов, Михайло Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота: 73 с., 11 рис., 16 табл., 2 додатки, 36 джерел. КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА, ВАНТАЖНІ АВТОМОБІЛЬНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ, АВТОТРАНСПОРТНЕ ПІДПРИЄМСТВО, СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ, КОНКУРЕНТНИЙ ПРОФІЛЬ, МЕХАНІЗМИ. Об’єкт дослідження: процес формування та забезпечення конкурентоспроможності автотранспортного підприємства на ринку вантажних автомобільних перевезень. Предмет дослідження: економічні, організаційні та управлінські механізми підвищення конкурентоспроможності автотранспортного підприємства, з урахуванням внутрішніх ресурсів і зовнішніх умов функціонування. Мета роботи – теоретичне обґрунтування та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення механізмів підвищення конкурентоспроможності автотранспортного підприємства на ринку вантажних автомобільних перевезень в умовах сучасного економічного середовища. Метод дослідження – аналіз і синтез; абстрагування та узагальнення; аналіз динамічних рядів; порівняльний аналіз; SWOT-аналіз; інвестиційний аналіз; схемне моделювання та Spider Chart (радарна діаграма). Теоретична значущість роботи полягає в обґрунтуванні та розвитку науково-методичних підходів до оцінювання і формування конкурентоспроможності автотранспортних підприємств у сучасних умовах господарювання, шляхом систематизації підходів до оцінки конкурентоспроможності підприємства на основі комплексного аналізу факторів успіху, SWOT-аналізу та побудови конкурентного профілю. Практична значущість роботи полягає у побудові конкурентного профілю підприємства та використанні інструментарію стратегічного аналізу (SWOT, матриця конкурентоспроможності, spider chart), які дозволяють об’єктивно оцінити позицію підприємства на ринку, визначити напрями для розвитку та обґрунтувати стратегії конкурентного зростання до 2028 року. За результатами дослідження опубліковано 1 наукову статтю у Збірнику студентських наукових праць «Економічні перспективи» (ХНАДУ, 2025, № 17(1)). Результати роботи апробовано на ХVІІІ Міжнародній науковій конференція здобувачів вищої освіти «Проблеми розвитку економіки підприємства: погляд молоді», ХНАДУ, Харків, травень 2025 р.
Keywords: конкурентоспроможність підприємства; вантажні автомобільні перевезення; автотранспортне підприємство; стратегічне управління; конкурентний профіль; механізми