Щодо підтримки програм навчання та перекваліфікації для ветеранів війни - Сіньова, Людмила Миколаївна; Sinova, Liudmyla (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2025)
У науковій роботі висвітлюється питання підтримки програм навчання та перекваліфікації ветеранів війни як ключового напряму їхньої соціальної та професійної адаптації. Проаналізовано законодавчі механізми державної підтримки, зокрема надання освітніх пільг, ваучерів, створення Центрів ветеранського розвитку та реалізацію експериментальних проєктів професійної підготовки. Висвітлено роль електронних сервісів («е-Ветеран», «Ветеран Pro»), а також громадських х ініціатив у розширенні можливостей здобуття нових професійних компетентностей. Зазначено, що попри значну кількість державних і благодійних освітніх програм, актуальним залишається питання розширення доступу до перекваліфікації та залучення роботодавців. Зроблено висновок, що ефективна система навчання та перекваліфікації ветеранів сприяє їхній інтеграції в суспільство та є важливим чинником відбудови й розвитку людського потенціалу України.
Regarding support for training and retraining programmes for war veterans
Keywords: ветерани війни; соціальна адаптація; перекваліфікація; професійна освіта; державна підтримка; працевлаштування; war veterans; social adaptation; retraining; vocational education; state support; employment; 10.37772/978-617-7806-65-2