Прикладна теорія коливань для студентів автомобільних спеціальностей вищів : навчальний посібник - Александров, Є. Є.; Богомолов, В. О.; Клименко, В. І.; Леонтьєв, Д. М. (ФОП Бровін О. В., 2025)
В навчальному посібнику розглянуто вільні, вимушені та випадкові коливання підресореної частини кузова автомобіля, а також автоколивання підресореної частини автомобіля з фрикційними амортизаторами та автоколивання температури охолоджуючої рідини автомобільного двигуна з застосуванням методу гармонійної лінеаризації нелінійностей. Розглянуті вільні та вимушені пружні коливання стволу гармати, розташованої на шасі армійського автомобіля, а також вплив коливань вільної поверхні рідини, що транспортується на курсову стійкість автомобіля-паливозаправника. Навчальний посібник призначений для здобувачів автомобільних спеціальностей вищів ІІІ та ІV рівнів акредитації, а також у якості посібника для самоосвіти інженерів в галузі «механічна інженерія» та «транспорт». The textbook examines free, forced and random vibrations of the sprung part of the vehicle body, as well as self-oscillations of the sprung part of the vehicle with friction shock absorbers and self-oscillations of the temperature of the coolant of the car engine using the method of harmonic linearization of nonlinearities. Free and forced elastic vibrations of the barrel of a gun located on the chassis of an army car are considered, as well as the influence of vibrations of the free surface of the transported liquid on the directional stability of a fuel tanker. The textbook is intended for applicants for automotive specialties of higher education institutions of the III and IV levels of accreditation, as well as as a manual for self-education of engineers in the field of "mechanical engineering" and "transport".
Keywords: автомобіль; транспортний засіб; теорія коливань; коливання; підресорені маси; не підресорені маси; резонанс; тертя; прискорення; гальмування; вязкість; жорсткість; пружність; automobile; vehicle; theory of oscillations; oscillations; sprung masses; unsprung masses; resonance; friction; acceleration; deceleration; viscosity; stiffness; elasticity; 629.3