Унiверсальний твердомiр - Мощенок, Василь Iванович; Бондаренко, Свiтлана Iванiвна; Дощечкiна, Iрина Василiвна; Кухарева, Iрина Євгенiвна (My University, 2009)
Універсальний твердомір, що містить на нижній частині станини механізм підйому опорного столу, а на верхній - шпиндель зі змінним зафіксованим на ньому індентором, який відрізняється тим, що він додатково містить механізм фіксації величини навантаження на індентор, що включає тензодатчик, механічно жорстко зв'язаний зі шпинделем, а електрично - з аналоговим цифровим перетворювачем, та індикатор глибини переміщення індентора в поверхню зразка, розташованого на столі механізму підйому, який функціонально суміщений з механізмом безперервного навантаження під час одномоментного контакту зразка з індентором і ніжкою індикатора глибини проникнення індентора.
Keywords: матерiалознавство