Дослідження факторів які впливають на стійкість транспортних засобів проти заносу - Кучменко, Данило Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єктом дослідження виступають системи та методи забезпечення стійкості руху автомобілів. Предмет дослідження – Методи моделювання, аналізу та управління стійкістю руху автомобілів за різних умов експлуатації. Мета дослідження – аналіз сучасних підходів до оцінки стійкості руху автомобілів і розробка рекомендацій щодо підвищення їхньої ефективності в реальних умовах експлуатації. В роботі проведено огляд сучасних підходів до оцінки та забезпечення стійкості руху автомобілів. Розглянуто кінематичні та динамічні моделі, методи активного управління стабільністю та аналізу ризиків перекидання. Значна увага приділена електронним системам стабілізації, технологіям інтегрованого управління динамікою автомобілів, а також використанню сучасних математичних моделей для оцінки стійкості. Представлений матеріал сприяє розумінню сучасних тенденцій у сфері безпеки автомобілів та розробці новітніх систем управління, що можуть ефективно застосовуватися в умовах реального дорожнього руху. Результати досліджень у цій галузі мають велике значення для забезпечення безпеки водіїв та пасажирів, а також для оптимізації роботи транспортних засобів в умовах складних дорожніх ситуацій.
Keywords: колісний транспортний засіб; стійкості руху автомобіля; моделювання динаміки; безпека транспортних засобів