Проектування козлового двобалкового крану вантажопідйомністю 8т - Зінов’єв, Сергій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломному проекті виконано розробку та удосконалення козлового крану вантажопідйомністю 8 т. Проведено аналіз існуючих конструкцій козлових кранів, у результаті порівняні переваги і недоліки кранів фермового і коробчастого перерізу: В проекті було виконано розрахунки кранових механізмів з необхідними перевірками та обрано відповідні вузли і елементи. Об’єкт проектування є козловий кран коробчастого перетину. Мета проекту – проектування козлового двобалкового крану з встановленням нестандартних механізмів та елементів для розширення його області застосування. Методи дослідження – аналіз, розрахунки та порівняння. У дипломі розглянуто питання, які пов’язані із розрахунком і вибором головних механізмів та елементів козлового крану. Розраховано собівартість машино-години роботи козлового крану. Розглянуто питання охорони праці та безпеки при НС під час його експлуатації.
Keywords: козловий; кран; проліт; вантажопідйомність