Підвищення ефективності організації дорожнього руху на перехресті вул. Г. Тарасенка – вул. Морозова м. Харків - Товстокорий, Олександр Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження - дорожній рух на нерегульованому перетинанні автомобільних доріг в одному рівні. Мета – підвищення ефективності та безпеки дорожнього руху на перетинанні шляхом вибору найліпших методів організації дорожнього руху. Метод дослідження – натурні спостереження, імітаційне моделювання. Аналіз методів удосконалення організації дорожнього руху на нерегульованих перехрестях дозволив визначитись з такими, які сприяють забезпеченню безпеки та підвищенню ефективності дорожнього руху на перехресті вул. Г. Тарасенка – вул. Морозова м. Харків - введення світлофорного регулювання. Шляхом моделювання дорожнього руху в програмному забезпеченні PTV Vissim порівняні 3 схеми організації руху на перехресті: 1 – запропоновано ввести світлофорне регулювання з роз’їздом в дві фази; 2 - запропоновано ввести світлофорне регулювання з роз’їздом в три фази; 3 - наявне нерегульоване перетинання. Аналіз розрахованих оціночних показників надав можливість обрати оптимальну схему 2 - роз’їзд в три фази, при якій зменшуються затримки руху пішоходів в 1,3 рази, розміри викидів шкідливих речовин, не зважаючи на збільшення затримок руху транспортних засобів в 1,6 разів, залишаються на тому ж рівні, а ступінь складності та небезпеки перетинання говорить про його безпеку.
Keywords: організація дорожнього руху; моделювання дорожнього руху; перехрестя; світлофорне регулювання; затримки транспортних засобів