Смуга на пружній основі, що описується різними моделями, навантажена рівномірно розподіленим навантаженням - Кожушко, В. П.; Краснов, С. М.; Kozhushko, V. P.; Krasnov, S. M. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Досліджено питання визначення реактивних тисків і згинальних моментів у смузі, навантаженій рівномірно розподіленим на всій її довжині навантаженням. Розглянуто три моделі ґрунтової основи і лінійно-деформівну півплощину, лінійно-деформівний шар скінченної товщини та модель Вінклера. Показано, що величини реактивного тиску і згинальних моментів у значній мірі залежать як від гнучкості системи «смуга – ґрунт», так і від застосованої при розрахунках моделі ґрунтової основи.
Strip on elastic foundation described by different models, loaded by evenly distributed load
Keywords: модель Вінклера; лінійно-деформівна півплощина; лінійно-деформівний шар скінченної товщини; реактивний тиск; згинальний момент; Winkler model; linearly deformable half-plane; linearly deformable layer of finite thickness; reactive pressure; bending moment; 624.21; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.95.0.217