Інструменти фінансування стартап-проєкту, що забезпечує оптимальне фінансування бізнесу і дотримання інтересів інвесторів - Непран, А. В.; Мельничук, М. О.; Постольна, Н. А.; Nepran, A. V.; Melnychuk, M. O.; Postolna, N. O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета – обгрунтувати засоби фінансування стартап-проєкту, що забезпечують захист інтересів інвесторів. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування ― для визначення інструментів фінансування стартап-проєктів. Результати. Реалізація стартап-проєктів потребує залучення зовнішніх інвестицій. Вкладення коштів інвесторами у стартап-проєкти може відбуватися у випадку захищеності їх майнових інтересів. В якості способу захищеності майнових інтересів виступає конвертація боргу в капітал та надання кредиту. Конвертація боргу в капітал товариств забезпечує дольову участь інвестора капіталі підприємства та в системі його управління. Процедура конвертації потребує прийняття рішення учасниками товариств. До основних недоліків конвертації є розмиття частки власників у капіталі стартап-проєкту. Фінансування стартап-проєктів може здійснюватися за рахунок кредиту, який надається інвестором. З метою мінімізації ризиків інвесторів тут виступає застава. Укладання договору застави потребує узгодження усіх істотних умов, передбачених законодавством. Засновники компанії з метою забезпечення виконання умов за договором кредиту можуть надавати в якості об’єкта застави її акції або части, можливе стягнення яких забезпечить інвестору отримати вкладені в стартап-проєкт кошти. Практична значущість. Завдяки впровадженню розроблених заходів при фінансуванні стартап-проєктів мається можливість забезпечити майнові інтереси інвесторів.
Startup project financing tools that ensure optimal business financing and safeguarding the interests of investors
Keywords: венчурне фінансування; стартап; інновації; механізм венчурного фінансування; джерела фінансування стартапів; інвестор; venture financing; startup; innovation; mechanism of venture financing; sources of financing for startups; investor; 338.2; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.32.39