Транспортний засіб категорії М1. Розробка зчеплення та дослідження впливу зносу фрикційних накладок на його характеристику - Гаврилюк, Анастасія Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – зчеплення транспортного засобу категорії М1. Мета проекту – розробка зчеплення та дослідження впливу зносу фрикційних накладок на його характеристику. Метод дослідження – аналітичний з використанням класичних теорій та наукових підходів. У відповідності до завдання кваліфікаційної роботи бакалавра спроектовано транспортний засіб категорії М1, це легковий автомобіль з передньопривідною компоновкою. Складено кінематичну схему та проаналізовано основні тягово-швидкісні характеристики транспортного засобу категорії М1. Розроблено однодискове зчеплення транспортного засобу категорії М1 з гідравлічним беззазорним приводом та розроблені робочі креслення накладки фрикційної, пружини діафрагмової та маточини. Розроблено технологічний процес виготовлення маточини зчеплення де використані операції свердління, точіння та протягування. Також було досліджено вплив зносу фрикційних накладок на його характеристику. Результати кваліфікаційної роботи бакалавра можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні нових автомобілів.
Keywords: зчеплення; діафрагмова пружина; ведений диск; фрикційна накладка; витоскний підшипник; характерискика накладок; даслідження зчеплення