Спосiб визначення твердостi матерiалiв - Мощенок, Василь Iванович; Кухарева, Iрина Євгенiвна; Мощенок, Андрiй Васильович (My University, 2010)
Спосіб визначення відновленої твердості матеріалів, який полягає в тому, що твердість визначається при кінетичному індентуванні поверхні матеріалу індентором відомої форми з безперервною фіксацією навантаження на індентор та глибини втискування в матеріал з побудовою кривої індентування в координатах "навантаження - переміщення індентора", який відрізняється тим, що визначається глибина відновленого відбитка, після чого визначається твердість за формулою: де - відновлена твердість матеріалу, визначена при кінетичному індентуванні, Н/мм2; - максимальне навантаження на індентор, Н; - площа втиснутої частини індентора в момент останнього контакту з матеріалом при розвантаженні, мм.
Keywords: матерiалознавство