Створення цифрової моделі рельєфу села Максимівка Паланської об'єднаної територіальної громади Уманського району Черкаської області за даними аерофотознімання - Попович, Ірина Миколаївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – землі в межах с. Максимівка, що розташовано в межах Паланської об’єднаної територіальної громади Уманського району Черкаської області. Предмет дослідження – технологія побудови цифрової моделі рельєфу с. Максимівка Паланської об’єднаної територіальної громади Уманського району Черкаської області. Мета роботи – створення ортофотоплану у масштабі 1:2000, встановлення зовнішніх меж та побудова цифрової моделі рельєфу с. Максимівка Паланської об’єднанної територіальної громади Уманського району Черкаської області на основі даних аерофотознімання. В результаті проведеного дослідження було виконано: проведено детальний опис території виконання робіт; розглянуто та реалізовано етапи польових топографо-геодезичних та аерофотознімальних робіт із застосуванням безпілотного літального апарата; визначено координати 11 точок планово-висотної прив’язки у системах координат СК-63 (зона 3) та УСК-2000 (МСК-71), система висот – Балтійська 1977 року; виконано обробку результатів аерофотознімання в програмному забезпеченні Agisoft Metashape, включно з побудовою ортофотоплану та створенням цифрової моделі рельєфу (ЦМР); встановлено зовнішні межі земельної ділянки села Максимівка із використанням інструментів в Agisoft Metashape; перевірено точність прив’язки ЦМР до місцевості за контрольними точками планово-висотної прив’язки.
Keywords: аерофотознімання; цифрова модель рельєфу; топографо-геодезичні роботи; геоінформаційні технології; безпілотні літальні апарати; ортофотоплан