Підвищення довговічності штовхача клапана автомобільного двигуна - Дашковський, Вадим Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі об'єктом дослідження є штовхач клапана автомобільного двигуна з високоміцного чавуну з кулястим графітом. Метою роботи є підвищення довговічності штовхача клапана за рахунок проведення об’ємної термічної обробки, поверхневого зміцнення комбінованою обробкою, яка включає гартування СВЧ та оздоблювально-зміцнювальну обробку поверхневим пластичним деформуванням. Методи дослідження – оптична мікроскопія, вимірювання твердості, мікротвердості, зносостійкості. Запропоновано штовхач клапана виготовляти з високоміцного чавуну з кулястим графітом, піддавати нормалізації з міжкритичного інтервалу для забезпечення необхідних властивостей серцевини та підготовки структури до гартування СВЧ, поверхневому гартуванню СВЧ і оздоблювально-зміцнювальній гідродробострумінній обробці. Комбіноване поверхневе зміцнення забезпечує високу твердість, необхідну якість поверхневого шару і підвищує довговічність виробу в цілому.
Keywords: високоміцний чавун з кулястим графітом; штовхач клапана; гартування СВЧ; мартенсит; гідродробострумінна обробка