Зміцнення заготовок із гідропресованих конструкційних сталей - Дуліч, Дарина Владиславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі об’єктом дослідження є гідростатичне пресування з наступною термічною обробкою. Мета даної роботи – дослідити субструктуру металу після гідропресування і розробити режими наступної термічної обробки для можливості успадкування змін внесених при деформуванні з метою підвищення конструкційної міцності високоміцної і мало пластичної сталі. Методи дослідження - оптична та електронна мікроскопія; фрактографічні дослідження; рентгеноструктурний аналіз; визначення твердості; випробування на розтягання, кручення, ударний згин та циклічну довговічність. Проведені дослідження мікро- та субмікроструктури і властивостей сталі 38ХН3МФА після гідропресування (ГП), стабілізуючого після деформаційного відпуску та остаточного термічного оброблення з метою підвищення конструкційної міцності та збільшення екслуатаційного ресурсу важко навантажених виробів з цієї сталі. Вивчено вплив різних умов стабілізуючого відпуску і аустенізації на субструктуру, характер руйнування та механічні властивості попередньо гідропресованої сталі. Обрунтована можливість успадкування тонкої структури, що сформувалася під час деформації способом ГП, в процесі наступної обробки. наслідком чого є зміцнення сталі без падіння пластичності, збільшення ударної в’язкості та циклічної довговічності. Ці позитивні зміни властивостей гарантують підвищення експлуатаційного ресурсу виробів, що виготовлені з гідропресованої сталі після рекомендованих режимів термічної обробки.
Keywords: гідропресування; високоміцна сталь; ступінь деформації; субмікроструктура; термічна обробка; ефект спадковості; розтягання; кручення; ударний згин