МЕХАНІЗМ СТРУКТУРНОЇ РЕЛАКСАЦІЇ НАПРУЖЕНЬ У МЕТАСТАБІЛЬНІЙ НЕРЖАВІЮЧІЙ СТАЛІ - Лябук, С. І.; Лябук, С. И; Lyabuk, S. (Харьковский национальный автомобильно-дорожный университет, 2017)
Згідно з принципом Ле Шательє одним із механізмів структурної релаксації напружень у метастабільних сплавах є фазовий наклеп. У нержавіючих аустенітних сталях це фазове перетворення є причиною подрібнення зерна аустеніту і, як наслідок, значного підвищення міцності. Визначено причини високої термічної стабільності оберненого аустеніту
МЕХАНИЗМ СТРУКТУРНОЙ РЕЛАКСАЦИИ НАПРЯЖЕНИЙ В МЕТАСТАБИЛЬНОЙ НЕРЖАВЕЮЩЕЙ СТАЛИ
STRUCTURAL STRESS RELAXATION IN STAINLESS INSTABILITY STEEL
Keywords: фазовий наклеп; деформаційне мартенситне перетворення; обратное аустенитное превращение при нагреве; предел текучести; предел прочности; обернене аустенітне перетворення при нагріві; границя текучості; границя міцності; instability of stainless steel; Le Chatelier principle; transformation induced hardening; strain ageing; inverse austenitic transformation; yield strength; tensile strength; relaxation resistibility; high thermal stability; increase of strength; physical-mechanical characteristics; inhomogeneous distribution of the phase; martensitic transformation; 621.763:539.4.415