Особливості планування чисельності допоміжних робітникіів на промислових підприємствах - Непран, А. В.; Мельничук, М. О.; Осьмірко, І. В.; Nepran, A.; Melnychuk, M.; Os’mirko, І. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета. Обгрунтування порядку розрахунку чисельності допоміжних робітників машинобудівних заводів окремих професій. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування, а також метод коефіцієнтів ― для визначення порядоку розрахунку чисельності робітників. Результати. В статті обгрунтовано порядок розрахунку допоміжних робітників окремих спеціальностей. Розрахунок чисельності контролерів ВТК у значній мірі залежить від типу виробництва. На підприємствах масового типу розрахунок здійснюється на основі нормування операцій із контролю якості деталей, на підприємствах індивідуального та мілкосерійного типу ― на основі норм обслуговування. Чисельність робітників інструментальної групи на нормованих роботах визначається з урахуванням трудомісткості робіт із виготовленням та ремонтом інструменту та оснастки. При визначенні трудомісткості робіт необхідно врахувати чаc на особисті потреби та відпочинок. Розрахунок чисельності транспортних робітників здійснюється на підставі вантажообороту, норм виробітку або норм обслуговування. Практична значущість. Завдяки впровадженню розроблених заходів підприємства зможуть більш точно визначати чисельність допоміжних робітників з урахуванням специфіки їх роботи.
Features of planning the number of auxiliary workers at industrial enterprises
Keywords: планування персоналу; допоміжні робітники; норма виробітку; норма часу; норма обслуговування; personnel planning; auxiliary workers; production rate; time rate; service rate; 331.108; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.155