Порівняльна оцінка екологічних показників автомобільних двигунів - Терещенков, Данил Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розглянуті етапи впровадження екологічних норм і здійснення контролю викидів в довкілля відпрацьованих газів автомобіля. Приведені розробки каталітичних систем, які істотно дозволяють понизити токсичність випуску відпрацьованих газів і одночасно покращують акустичні властивості автомобіля. Представлені сучасні методи і засоби екологічної діагностики як бензинового, так і дизельного двигунів. Розглянутий метод здійснення перевірки і діагностики каталізатора. Порівняння методів діагностування каталітичного нейтралізатора і випускної системи дизельних і бензинових автомобілів. У роботі висвітлюється особливості функціонування каталітичного нейтралізатора автомобіля та датчиків кисню. Детально розглянутий метод діагностування випускної системи автомобіля та завдяки програмному забезпеченню був впроваджений метод діагностування. Він дозволяє набути навичок з діагностування автомобіля та наочно розібратися в діагностуванні випускної системі різних марок автомобілів. За допомогою програмного забезпечення були проведені експериментальні дослідження, які дозволили дати оцінку системі випуску відпрацьованих газів.
Keywords: автомобіль; каталітичний нейтралізатор; відпрацьовані гази; екологічність; випускна система; діагностика; безпека