Забезпечення екологічної безпеки питної води централізованого водопостачання - Садовий, Артем Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Метод дослідження – теоретичний аналіз даних науково-технічної літератури, узагальнення та аналіз роботи систем водопідготовки в м. Харків, практичний гідрохімічний вимір концентрації фторидів в воді. Якість питної води та відповідність її складу вимогам екологічної безпеки є надзвичайно актуальною проблемою, оскільки від якості вживаної води залежать здоров'я і довголіття населення. Одним з чинників порушення здоров'я людини через склад питної води є концентрація фторидів. В кваліфікаційній роботі наведено аналіз науково-технічної літератури з питань водопідготовки і водопостачання, наведено вимоги до складу питної води та основні методи забезпечення її екологічно безпечного рівня. Населення м. Харків використовує три незалежних джерела питної води: р. Сіверський Донець (КВ «Донець»), Краснопавлівське водосховище каналу Дніпро-Донбас (КВ «Дніпро»), артезіанські свердловини та бутильовану воду. Охарактеризовано централізоване водопостачання м. Харкова, здійснюване КП «Харківводоканал». Гідрохімічний аналіз води з водопровідної мережі 3 районів м. Харкова, трьох джерел міста та бутильованої води 5 торгових марок показав, що вміст фторидів у цих водах нижче нормативних значень (0,7 мг/дм3). Надати рекомендації, щодо оптимізації забезпечення населення м. Харкова фтором.
Keywords: питна вода; екологічна безпека; нормування якості води; водопідготовка; фториди; гідрохімічний аналіз