Інновації на транспорті ЄС у руслі industry 4.0 - Маценко, О. М.; Гаврилова, В. В.; Гайтина, М. В.; Шиян, А. С.; Matsenko, Oleksandr; Havrylova, Valeriia; Haityna, Mariia; Shyian, Andrii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Стаття присвячена аналізу інноваційного розвитку транспортних систем ЄС у руслі Industry 4.0. Визначено пріоритетні напрями інновацій на транспорті. Проаналізовано основні переваги та недоліки інтелектуалізації та «озеленення» транспортних систем. Предметом статті є процеси активізації інновацій на транспорті у руслі Industry 4.0. Метою статті є дослідження пріоритетів інноваційного розвитку транспортних систем ЄС у руслі Industry 4.0 та формування пропозицій щодо можливостей впровадження світового досвіду та досвіду ЄС в Україні. В основі роботи лежать методи порівняльного та формально-логічного аналізів. До результатів роботи можна віднести: пропозицію розробки адитивної моделі-драйверу інноваційного розвитку транспортного комплексу для реалізації «тунелювання» транспортної системи країни від Другої промислової революції одразу до Industry 4.0. Виділено потенційні бар’єри отримання «тунельного» ефекту на автотранспорті та запропоновано елементи механізму подолання цих бар’єрів при переході до Industry 4.0. Результати роботи можуть бути використані урядами країн при розробці загальнонаціональних стратегій інноваційного розвитку транспорту, а також автовиробниками для формування цілісного сприйняття сучасних трендів на ринку транспортних засобів, а також інноваторами. До основних висновків статті можна віднести пропозиції напрямів розвитку транспорту в Україні, а саме: необхідність оновлення транспортного фонду України з акцентом на електрифікацію транспорту; популяризація інтелектуального та «зеленого» транспорту та мотивація суспільства до його експлуатації; формування вектору інституціональною системою країни на інноваційний розвиток транспорту; паралельний екстенсивний розвиток інфраструктури обслуговування електротранспорту.
Іnnovations in the transport of тне EU in channel of industry 4.0
Keywords: інновація; інноваційний розвиток; Industry 4.0; технологія; транспорт; транспортна система; Innovation; innovation development; Industry 4.0; technology; transport; transport system; 330.342.3/4.656.078.81/.87