Дослідження тягових мостів з електричним приводом транспортих засобів категорії N3 - Кравчук, Ігор Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єктом дослідження виступають процеси створення силових установок колісних транспортних засобів (КТЗ) категорії N3 з заданими технічними характеристиками та інфраструктури для їх обслуговування. Метою роботи є аналіз та вибір раціонального типу тягового моста для створення конструкцій транспортних засобів категорії N3 з метою подальшого освоєння їх серійного виробництва на підприємствах України. Методами дослідження є теоретичні та експериментальні дослідження що, базуються на загальнонаукових методах системного аналізу техніко-експлуатаційних характеристик КТЗ категорії N3. При виконанні кваліфікаційної роботи було обрано параметри для проектованого автомобіля з тяговим мостом з електричним приводом. У роботі теоретично узагальнено та показано розвиток наукових основ актуальної науково-технічної проблеми підвищення технічного рівня та експлуатаційних властивостей комунального вантажного транспорту з застосуванням електричного приводу тягових мостів. Проведено системний аналіз сучасного стану комунального вантажного транспорту. Доведено необхідність використання електричного приводу та систем генерації електричної енергії для підвищення його експлуатаційних властивостей. Теоретичні дослідження електромеханічних процесів в тяговій силовій установці електрокара виявили особливості їх протікання, що дозволило створити точну модель тягової батареї, контроллера і електричного двигуна в програмі MATLAB Simulink. Структури кожної підсистеми пропонованої моделі набули пояснень. Результатами експерименту була підтверджена що розроблена модель тягової батареї може виконувати умови випадкового навантаження. Модель контролера та електричного двигуна дозволяє застосувати їх і з іншими батареями, такими як Pb-acid батарея або NiMH батарея. Це дозволить конструкторам легко створити свою модель батареї, оскільки обчислення не складні, та прискорити розробку систем зберігання енергіїза напрямками “зелених технологій”. Проведені розрахунки освітленості на робочому місці в механічному цеху, по розрахункам були підібрані освітлювальний пристрій лампа ARCTIC STANDARD 1200 TH EM 4600K.
Keywords: колісний транспортний засіб; тяговий електричний привод; електричний двигун; прийняття рішення; генерація електричної енергії; експлуатація; суперконденсатор; енергетичні показники