Дослідження характеристик системи «Розгін-гальмування» пневматичного гібриду - Панасовський, Вадим Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета роботи: визначення силових параметрів та енергетичних показників пневматичного приводу гібридного автомобіля. Об’єкт дослідження: процеси рекуперації енергії стисненого повітря і механічної енергії обертання валу приводу автомобіля. Предмет дослідження: система «Розгін-гальмування» автомобіля з пневматичним агрегатом. Складено класифікаційну структуру пневматичних двигунів за загальними ознаками. Систематизовано структуру гібридних силових установок з пневматичним приводом. Означено передумови використання пневматичної тяги на міському автомобільному транспорті. Обґрунтовано структуру гібридного приводу з додатковим пневмоагрегатом і рекуперацією енергії гальмування автомобіля малого класу. Визначено силові параметри пневматичного приводу та дана оцінка енергетичних показників пневматичної силової установки типу «Розгін-гальмування». Складено алгоритми керування силовою установкою в напівавтоматичному режимі на етапі дослідження. Визначено показники конкурентоспроможності та економічної і екологічної ефективності прийнятого рішення
Keywords: пневматичний привод; мехатронна система; гібридна силова установка; пневмоагрегат; датчик; модулятор тиску; електронний блок керування