Чинники формування адаптаційної моделі управління портфелем бізнесів залізничного транспорту - Пилипенко, О. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Адаптивне управління підприємством в частині пристосування до змінних і непередбачуваних умов зовнішнього середовища передбачає варіативність стратегічних планів розвитку, оцінку та вибір стратегічних альтернатив розвитку підприємства, у т.ч. формування портфельних стратегій з урахуванням змін зовнішнього і внутрішнього середовища, адаптацію асортиментної програми та корегування видів діяльності до вимог ринку. Дослідження застосування методів адаптивного управління здійснюється щодо діяльності структурних підрозділів залізничного транспорту, що здійснюють ремонти рухомого складу. Метою статті є визначення економічних передумов та чинників формування адаптаційної моделі управління портфелем бізнесів ремонтного підприємства залізничного транспорту на базі управління та аналізу витрат діяльності. Методологія дослідження – сукупність прийомів оцінювання та відбору управлінського стратегічного рішення в сфері формування портфелю (сукупності бізнесів) підприємства. Методами, на основі яких передбачено оцінювати ефективність та обґрунтованість витрат діяльності окремих видів основних та допоміжних видів діяльності підрозділів ремонту рухомого складу ПАТ «Українські заліз- 228 ниці» є функціонально-вартісний аналіз, АВС-аналіз, метод прямих витрат, метод стандартних витрат. Обґрунтування доцільності та ефективності діяльності усього комплексу ремонтних робіт рухомого складу передбачено здійснювати на основі функціонально-вартісного аналізу та застосування методів порівняння і дисконтування інвестиційних витрат та економії експлуатаційних витрат. Результатами дослідження є висновки щодо сфери застосування окремих методів калькулювання витрат, що дозволить отримати обґрунтовану інформацію щодо результатів (ефективності) окремих видів діяльності залізничного транспорту в цілому та підрозділів ремонту рухомого складу зокрема, та формування на цій основі адекватних стратегічних альтернатив розвитку ремонтних депо та ремонту рухомого складу як основного виду діяльності залізниць.
Keywords: адаптивне управління .; стратегічні управлінські рішення; формування портфелю бізнесів; економічні передумови та чинники формування адаптаційної моделі; управління витратами; АВС-аналіз; калькулювання; функціонально-вартісний аналіз; 338.47:656.2