Спосіб визначення характеру вимушених коливань системи транспортного засобу - Забродська, Яна Ігоревна; Кравцов, Михайло Миколайович; Нікітін, Станіслав Петрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Спосіб визначення характеру вимушених коливань системи транспортного засобу включає визначення вібраційних характеристик системи транспортного засобу за допомогою вібрографа, а саме амплітудно-частотної характеристики вимушених та власних коливань та фазово-частотної характеристики системи транспортного засобу. За фазово-частотною характеристикою визначають зсув фаз вимушених та власних коливань за допомогою обчислювального приладу, і за значеннями зсуву фазово-частотної характеристики визначають характер вимушених коливань системи транспортного засобу. При зсуві фаз у межах 0°÷(90°-w°), де w° - допустиме відхилення фазово-частотної характеристики, характер вимушених коливань оцінюють як дорезонансний характер, при значенні зсуву фаз у межах (90°-w°)÷(90°+w°) - як резонансний характер, при значенні зсуву фаз більше за (90°+w°), який сягає 180°, - як зарезонансний характер вимушених коливань системи транспортного засобу.
Keywords: транспортний засоб; системи транспортного засобу; коливання систем транспортного засобу