Підвищення експлуатаційних властивостей деталей сільськогосподарських машин наплавленням дисперснозміцненими сталями - Ольховський, Павло Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження: технологічний процес нанесення дисперснозміцнюючого покриття. Оцінку структуроутворення проводили металографічною оптичною, мікроскоелектронною і теоретичним описом оптико-математичним методом. Деталі і механізми сільськогосподарської техніки експлуатуються в умовах запилення та значного навантаження, тому відновлюючи покриття повинні мати високі експлуатаційні показники. Одночасно, їх собівартість не повинна виходити за певні межі. Враховуючи це, для отримання дисперснозміцнених покриттів представлено технологію нанесення відновлюючого шару метала електродуговим наплавленням з модифікуванням складовою детонаційної шихти з нано- і дисперсними алмазними включеннями. Досліджено, вплив алмазних включень модифікуючої домішки на структуру та експлуатаційні властивості дисперснознозміцненого покриття.
Keywords: структуроутворення; дисперснозміцнення; детонаційна шихта; алмазні включення; модифікування; електродугове наплавлення