Дослідження процесу гальмування транспортного засобу категорії N2 із системою активної безпеки - Даниленко, Сергій Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – гальмівна система транспортного засобу категорії N2 із системою активної безпеки. Мета роботи – аналіз процесу гальмування транспортного засобу категорії N2. Методи дослідження – аналітичні, емпіричні та теоретичні методи. У ході виконання кваліфікаційної роботи магістра було проведено дослідження процесу гальмування транспортного засобу категорії N2 із системою активної безпеки. Гальмівна система вантажного автомобіля ключовий вузол, що відрізняється великою кількістю елементів, збільшеними розмірами та масою, а також вищими вимогами до надійності. Сучасні вантажівки комплектуються гальмами з пневмоприводом, що працюють на принципі стисненого повітря та підтримують необхідний тиск у системі. До гальм вантажних автомобілів та причепів висувається низка міжнародних вимог, при цьому вони повинні відповідати галузевим стандартам у сфері їх випробування – RREG 71/320 EEC, ECE R13. Основне завдання гальм машини, гальмівної системи – уповільнення руху машини та повна його зупинка. Керується через педаль у салоні, натискаючи на яку з різним зусиллям, водій регулює динаміку гальмування. Розроблено концепцію фіксування інформації за допомогою датчика обертів, який дає змогу відслідкувати оберти колеса під час руху вантажівки та передавати інформацію до блоку керування системи ESP.
Keywords: гальмування; абс; активна безпека; схема керування системою гальмування; пневматичний привід привід