Інтеграція знань з дисциплін «Вступ до фаху», «Загальна екологія (та неоекологія), інженерна екологія автомобільного транспорту» у формуванні екологічної компетентності - Калюжна, Ю. С.; Коверсун, С. О.; Барун, М. В.; Лежнева, О. І.; Зеленько, М. О.; Зайцев, Є. І.; Kalyuzhna, Yulia; Koversun, Svitlana; Barun, Maryna; Lezhneva, Olena; Zelenko, Maksym; Zaitsev, Yevhen (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті проаналізовано роль інтеграції змісту дисциплін «Вступ до фаху», «Зага-льна екологія (та неоекологія), інженерна екологія автомобільного транспорту» у процесі фо-рмування екологічної компетентності здобувачів вищої освіти за спеціальністю Е2 Екологія. Розглянуто основні підходи до розвитку професійних знань, умінь і світоглядних орієнтирів майбутніх екологів. Висвітлено значення міждисциплінарних зв’язків у підготовці фахівців екологічного профілю, зокрема в аспектах аналізу впливу автотранспорту на довкілля, сучас-них неоекологічних концепцій і прикладних інженерних рішень. Окрему увагу приділено практи-ко-орієнтованим методикам навчання та формуванню відповідального ставлення до збере-ження природного середовища.
Integration of knowledge from the course “Introduc-tion to the speciality”, “General ecology (and neoe-cology), engineering ecology of motor transport” in the formation of environmental competence
Keywords: вступ до фаху; загальна екологія; неоекологія; інженерна екологія автомобільного транспорту; екологічна компетентність; фахова підготовка; міждисциплінарна інтеграція; навчальні дисципліни; професійні компетентності; environmental competence; interdisciplinary integration; ecological education; neoecology; transport ecology; environmental engineering; sus-tainability; competencebased learning; environmental monitoring; curriculum development; 504:37.016:629.33; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.110.0.81