Підвищення ефективності організації дорожнього руху на регульованому перехресті просп. Тракторобудівників – вул. Краснодарська м. Харків - Чех, Катерина Віталіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об`єкт дослідження - рух транспортних засобів на регульованому перехресті. Предмет дослідження - параметри світлофорного циклу. Мета роботи - підвищення ефективності організації і безпеки дорожнього руху на регульованому перехресті за рахунок оптимізації схеми пофазного роз`їзду транспортних засобів. Метод дослідження - аналітичний, системного аналізу, натурні спостереження. Отримані результати: для удосконалення схеми організації дорожнього руху на перехресті просп. Тракторобудівників – вул. Краснодарська порівняно три варіанти схеми організації дорожнього руху: I варіант – 2 фази (існуючий цикл), II варіант – 2 фази (перерахований); III варіант – 2 фази (для підвищення пропускної спроможності найбільш завантажених напрямків та зниження ризиків ДТП в світлофорному циклі був реалізований метод «ранньої відсічки» транспортних потоків). Проведено оцінку організації світлофорного регулювання. Заходи по удосконаленню дорожнього руху є доцільними, так як впровадження цих заходів дозволяє знизити кількість дорожньо-транспортних пригод на 4 ДТП в рік. Запропонований варіант схеми організації дорожнього руху може бути впроваджено на даному перехресті.
Keywords: організація дорожнього руху; перехрестя; світлофорне регулювання; безпека дорожнього руху; затримки транспортних засобів; метод конфліктних точок