Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті просп. Льва Ландау – вул. Федоренко в м. Харків - Тетеря, Євгеній Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на перехресті проспекту Льва Ландау та вул. Федоренка у м. Харків. Предмет дослідження – вплив організації дорожнього руху на безпеку руху і величину затримки транспортних засобів. Мета роботи – розробка заходів з підвищення ефективності організації дорожнього руху на перехресті проспекту Льва Ландау – вул. Федоренка у м. Харків. Метод дослідження – аналітичний. В роботі проведено порівняльний аналіз схем організації дорожнього руху на перехресті. Отримані результати – запропоновані заходи щодо поліпшення організації дорожнього руху на перехресті проспект. Льва Ландау – вул. Федоренко, а саме: впровадження світлофорного регулювання на даному перехресті. При впровадженні двох запропонованих варіантів світлофорного регулювання кількість конфліктних точок знизилась, і перехрестя з небезпечного перейшло у розряд майже безпечного при першому варіанті реорганізації та безпечне при другому варіанті реорганізації. Капітальні витрати на реорганізацію дорожнього руху для двох варіантів різні: для першого варіанту складають 623847,29 грн., для другого варіанту складають 649738,69 грн. Розроблені заходи можуть бути використані на практиці при реорганізації дорожнього руху на перехресті проспекту Льва Ландау та вул. Федоренка у м.Харків з метою підвищення ефективності організації дорожнього руху на нерегульованому перехресті.
Keywords: дорожній рух; організація дорожнього руху; перехрестя; світлофорне ркгулювання; затримка транспортних засобів