Дослідження оптимальних геометричних параметрів ґрунтоцементного масиву для мінімізації переміщення огорожі котловану - Кібукевич, Микола Георгійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Проведено аналіз досвіду застосування струминної геотехнології при розробці глибоких котлованів і подальше визначення зон розташування ГЦМ, розміри яких підлягають оптимізації. Наведено обґрунтування застосування розрахункової моделі балки на пружній основі для опису напружено-деформованого стану системи «огорожа – ГЦМ – ґрунт». Виконано узагальнення методики визначення безпосередньо оптимальних розмірів ГЦМ, відповідних оптимальному коефіцієнту жорсткості основи, який забезпечує задані мінімальні переміщення огородження котловану.
Keywords: Огорожа котловану; «стіна в ґрунті»; ґрунтоцементний масив; котлован; струминна цементація