Підвищення ефективності автомобільних перевезень бакалії на маршруті Вінниця – Кременчук - Сапєльнік, Микита Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Модель взаємодії суб'єктів маршрутного потоку в ТПВ запропоновано розглядати у вигляді моделі білої скрині. В якості вихідних параметрів виступає час пересадки пасажирів в ТПВ «пл. Вокзальна». Для практичної адаптації досягнення поставленої мети було реалізовано процедуру визначення раціональних часових параметрів перебування ТЗ в ЗП ТПВ. Ефект отриманий за рахунок скорочення часу пересадки між маршрутами склав 144,5 год. за день. Шляхом перетворення соціального ефекту в економічний результат та співставлення з понесеними витратами на синхронізацію розкладу руху визначено, що чистий приведений соціальний ефект дорівнює за розрахунковий період склав 4,889 млн. грн, індекс прибутковості проекту складає 5,154, період окупності – 9,5 місяців. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані на пасажирських транспортних підприємствах та муніципальними органами під час організації транспортного обслуговування населення.
Keywords: міський пасажирський транспорт; транспортно – пересадочний вузол; зупинний пункт; розклад