ДОСЛІДЖЕННЯ СУТНОСТІ ПОНЯТТЯ «РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ» - Шинкаренко, В. Г.; Бурмака, М. М.; Шинкаренко, В. Г.; Бурмака, Н. Н.; Shynkarenko, V.; Burmaka, N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2013)
Розглянуто існуючі дефініції понять «розвиток», «розвиток системи» та «розвиток підприємства». Визначено основні властивості, що вирізняють розвиток серед інших процесів, а саме: незворотність, спрямованість та закономірність змін. Встановлено та упорядковано, з точки зору виникнення у часі, прояви сутності поняття «розвиток» як іманентної властивості, принципу, закону, процесу, явища, результату, кожному з яких дано характеристику. Виконано порівняльний аналіз поняття «розвиток» з родинними категоріями, а саме: зростання, удосконалення, еволюція та прогрес. Здійснено конкретизацію особливостей розвитку, які є притаманними соціально-економічній системі, за кожним проявом сутності поняття «розвиток». Запропоновано визначення поняття «розвиток соціально-економічної системи» за допомогою методу логічного узагальнення.
ИССЛЕДОВАНИЕ СУЩНОСТИ ПОНЯТИЯ «РАЗВИТИЕ СОЦИАЛЬНО-ЭКОНОМИЧЕСКОЙ СИСТЕМЫ»
STUDYING THE ESSENCE OF THE NOTION «THE DEVELOPMENT OF A SOCIO-ECONOMIC SYSTEM»
Keywords: розвиток; зміни; сутність; іманентна властивість; принцип; закон; процес; явище; результат; соціально-економічна система; развитие; изменения; сущность; имманентное свойство; принцип; закон; процесс; явление; результат; социально-экономическая система; development; changes; essence; immanent feature; principle; law; process; phenomenon; result; socio-economic system; 330.34.011