Вплив інтерметалідних фаз на структуру і властивості корозійностійких дуплексних сталей - Вознюк, Олександр Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження процесів утворення інтерметалідних фаз у трубній заготовці та трубах з корозійностійких дуплексних Cr−Ni−Mo сталей при нагріві в діапазоні температур 600…1000 0С та їх вплив на структуру, корозійні та механічні властивості. Мета роботи: визначення найбільш небезпечних температур і умов утворення шкідливих інтерметалідних фаз у корозійностійкій Cr-Ni-Mo дуплексній сталі та визначення режимів термічної обробки для поліпшення структури, корозійних і механічних властивостей металопродукції. Дослідження мікроструктури зразків з дуплексної сталі здійснено металографічним і електронно мікроскопічним методом дифракції зворотно розсіяних електронів (ДЗРЕ). Для кількісного аналізу інтерметалідних фаз (ІФ) застосовано методики: електролітичного травлення шліфів у 10% NaOH за ASTM A 923 і у розчині ортофосфорної кислоти з дослідженням структур на оптичному мікроскопі з програмним забезпеченням, а також засновану на емпіричних залежностях між хімічним складом і структурою сталі. Досліджено вплив ІФ на стійкість проти пітінгової корозії при випробуванні за ASTM G-48, а також на механічні властивості, – гарячу пластичність, твердість і ударну вязкість. Визначено найбільш небезпечні температури утворення інтерметалідних фаз (850…950 0С), а також вплив ІФ на структуру, корозійні та механічні властивості металопродукції з дуплексної сталі. Встановлено температури розчинення інтерметалідних фаз, які забезпечують відновлення механічних властивостей і підвищення корозійної стійкості металопродукції та надано рекомендації.
Keywords: корозійностійкі дуплексні сталі; мікроструктура; інтерметалідні фази; трубна заготовка; гарячепресовані труби; термічна обробка; корозійні та механічні властивості