Визначення компонувальних параметрів гідравлічних механізмів маніпуляторів лісозаготівельних машин - Семиволос, Вадим Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт проектування – процес визначення оптимальних компонувальних параметрів гідравлічних механізмів маніпуляторів. Мета проекту – обґрунтування компонувальних параметрів гідравлічних механізмів маніпуляторів лісозаготівельних машин шляхом використання методів багатопараметричної оптимізації. У дипломному проекті було проведено розрахунок та вибір компонувальних параметрів гідравлічного маніпулятора форвардера з використанням методів багатопараметричної оптимізації. В роботі було виконано аналіз існуючих конструкцій гідравлічних маніпуляторів лісозаготівельних машин, вибрано та обґрунтовано конструкцію маніпулятора і визначено його основні параметри. Надано детальний опис обладнання та роботи гідравлічного маніпулятора. Застосувавши методи багатокрітеріальної оптимізації, були визначені компонувальні параметри маніпулятора та отримана залежність маси маніпулятора від його вантажопідйомного моменту. Також були отримані оптимальні довжини ланок, значення кутів між ланками в крайніх положеннях, попередні висоти перетинів і маси ланок, а також проведена попередня оцінка загальної маси маніпулятора в зборі.
Keywords: маніпулятор; зусилля; ланка; навантаження