Аналіз ефективності використання енергії в одноковшових екскаваторах: оптимізація ресурсозбереження та робочого процесу - Бриль, Ігор Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – витрати енергії в робочому циклі екскаватора. Мета роботи – підвищення ефективності роботи гідравлічних екскаваторів шляхом використання гідроакумулюючих систем за рахунок стабілізації навантаженості ДВЗ і зменшення витрат палива. Метод дослідження – теоретично – експериментальний. Розглянуто аналіз витрат енергії в робочому циклі екскаватора; розроблено гідросхему з каскадною гідроакумулюючою системою для акумулювання і повернення енергії опускання вантажу, гальмування та холостого ходу в робочому циклі екскаватора; проведено багатофакторний експеримент для дослідження енергоємності гідроакумулюючої системи; створено математичну моделі стенду для дослідження роботи каскадної гідроакумулюючої системи; виконано комп’ютерне моделювання експерименту. Розглянуті питання охорони праці при експлуатації. Обчислено економічний ефект від впровадження у виробництво гідравлічного приводу. Розроблено заходи з охорони праці в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: екскаватор; гідросистема; гідроакумулятор; затрати енергії; гідросхема