Удосконалення технології наплавлення штампів зносостійкими сплавами на основі заліза - Подобний, Костянтин Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується розробка та вдосконалення економно легованих ресурсозберігаючих зносостійких сталей, а також поліпшення існуючих матеріалів для відновлення та підвищення стійкості й довговічності інструментів, що використовуються в гарячій обробці металів. Об'єктом дослідження є процес підвищення зносостійкості сплавів, призначених для відновлення штампів, які застосовуються в гарячій обробці металів. Предметом дослідження є особливості формування зносостійких сталей та методи підвищення їх зносостійкості й довговічності. З метою підвищення зносостійкості деталей, що працюють в умовах абразивного та інших видів механічного зношування, велике значення набуває розробка ресурсозберігаючих зносостійких сплавів та технологія їх наплавлення. В результаті дослідження визначено легувальні системи досліджуваних матеріалів, а також розроблено методику проведення досліджень. Дослідження хімічного складу, фізико-механічних характеристик і структури зносостійких сплавів систем Cr–Mn–Ti і Cr–Mn–Mo–Ti на основі заліза показали, що підвищенню жароміцності та зносостійкості сприяє ріст і рівномірний розподіл карбідів титану в наплавленому металі. Вміст Мо в кількості 4…6 % стабілізує значення твердості при підвищених температурах сталі 20Х3Г9М5Т2С. Перерозподіл карбідної фази в результаті термообробки, деформацій і підвищених температур у процесі тертя підвищує контактну міцність і мікропластичність поверхневих шарів досліджуваних сталей. 4. Розроблено технологію відновлення обсічених штампів гарячої обробки металів із сталі 5ХНМ вториннотвердіючої сталлю 20Х3Г9М5Т2С.
Keywords: сталь; структура; зносостійкість; теплостійкість; легувальні елементи