Розробка лабораторного практикуму на тему «Дослідження структури і характеристик електромеханічних гальмівних систем автомобіля» - Пшеничний, Микита Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу в умовах дистанційного навчання з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів». Об’єкт дослідження – процеси керування гальмуванням автомобіля. Предмет дослідження – електромеханічні стоянкові гальмівні системи. Метод дослідження – використання технологій мультимедіа. Зроблено класифікаційний аналіз гальмівних систем з електричним керуванням за призначенням і принципом дії. Проведено патентний пошук за темою дослідження. Розглянуто конструкції і характеристики електромеханічних стоянкових гальм (ЕРВ) з різним типом приводу гальмівного механізму. Досліджено функціонування систем керування ЕРВ на рівні функціональних схем і схем кореспонденцій по лініям зв’язку з іншими мехатронними системами силової і ходової частин автомобіля. Визначена стратегія керування системою EPB в автоматичних режимах під керуванням алгоритмів програми Auto Hold (Stop & Go, Hill Hold, Hill Descent, Automatic parking). Розроблено методичні вказівки до виконання практичного заняття та двох лабораторних робіт за темою дослідження. Визначено показники конкурентоспроможності та економічної і соціальної ефективності впровадження роз-робленого лабораторного практикуму.
Keywords: електромеханічні гальма; хитна шестерня; гвинтова передача; привід гальмівного механізму; AUTO HOLD