Модернізація екскаватора МТП-71 - Ходус, Олексій Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – Екскаватор МТП-71. Мета роботи – Модернізація ходового обладнання екскаватора МТП-71. Метод дослідження – аналітично-графічний. Кваліфікаційна робота присвячена вирішенню актуального інженерного завдання — удосконаленню конструкції екскаватора МТП-71, який призначений для виконання широкого спектра землерийних та вантажно-розвантажувальних робіт у комунальному та дорожньому господарстві. Основна увага зосереджена на підвищенні функціональності та продуктивності машини шляхом модернізації робочого обладнання. У межах роботи проаналізовано геометричні та вантажні параметри базової моделі екскаватора, виконано розрахунок основних механізмів, включаючи силову гідравліку. На основі результатів розрахунків здійснено обґрунтований вибір гідравлічного устаткування, що забезпечує ефективну та надійну роботу машини. Окрему увагу приділено питанням безпеки: розроблено комплекс заходів з охорони праці, зокрема в умовах надзвичайних ситуацій. Крім того, оцінено економічну доцільність модернізації екскаватора МТМ-71 та його впровадження у виробничу діяльність підприємств комунального сектора.
Keywords: екскаватор; опір копанню; шахтні канали; ходове обладнання; гусениця; охорона праці